Deedster WWF Earth Hour challenge

WWF uppmanar: Agera för klimatet, naturen och arterna under Earth Hour

PRESSRELEASE
01.03.19

Kampanjen Earth Hour har blivit en global massrörelse där flera hundra miljoner människor engagerar sig mot klimatförändringarna. Den 30 mars klockan 20.30-21.30 är det dags igen. Men nu tar Världsnaturfonden WWF ett helhetsgrepp på jordens utmaningar och agerar även mot den dramatiska förlusten av biologisk mångfald. Genom den nya tävlingen ”Earth Hour Challenge”, kan man genom uppmaningar och uppdrag i en app få tips om hur man kan bli mer hållbar i sin vardag och hur man minskar sina klimatutsläpp.

För att låta Earth Hour bli ännu mer av en inspiration till beteendeförändring lanserar WWF i år tävlingen Earth Hour Challenge. Syftet är att höja kunskapen om klimat och biologisk mångfald. I oktober släppte WWF sin Living Planet Report som visade på 60 procents genomsnittlig minskning i bestånd av ryggradsdjur mellan 1970 och 2014. Därför vill nu WWF vill fokusera på en helhetsbild av de utmaningar planeten står inför. Spelet är framtaget för Earth Hour, genom ett samarbete med appen Deedster. Alla kan vara med och den som anmäler sig får svara på frågor – ensam eller i lag – och göra mikrouppdrag, så kallade “deeds”, för att minska sitt klimatavtryck och för att stärka vår biologiska mångfald. I appen kan spelaren både följa sina egna framsteg och sparad koldioxid och resten av Sveriges aktivitet och besparing. Den som vill vara med kan anmäla sig som privatperson och tävla för sin kommun eller i lag genom sin arbetsplats och medverkan är helt kostnadsfri.

–Syftet med Earth Hour Challenge är att på ett roligt sätt skaffa sig kunskap om vad klimatförändringar innebär och vad man kan göra åt det, säger Lisbeth Larsson. Att göra det i spel och tävlingsformat, tror vi kan locka nya målgrupper att engagera sig för en mer hållbar värld. Släckningsmomentet under Earth Hour är en symbolhandling, men det är omställning till ett hållbarare liv som är det viktiga.

– På Deedster har vi som ambition att minska individers klimatavtryck till hälften. Vi gör det genom att skapa engagemang som leder till konkret handling. Vi har sett att de första små stegen är viktiga för att skapa en större förändring. Om vi dessutom är många agerar gör det skillnad. Det är väldigt roligt att WWF väljer ett nytt sätt att jobba med ett sådant starkt projekt som Earth Hour redan är, säger Daniel Dellham, Hållbarhetsexpert på Deedster.

Earth Hur har blivit en stark global rörelse för vår planet. Kampanjen engagerar såväl privatpersoner, som företag och städer över hela världen. Förra året deltog exempelvis drygt 250 av Sveriges 290 kommuner i Earth Hour.

–Vi upplever att engagemanget för klimatet och för vår biologiska mångfald bara växer, inte minst efter lanseringen av Living Planet Report i höstas. Genom årets tema ”Connect2Earth- för du och naturen hör ihop” gör vi just den här kopplingen mellan oss som individer och vår planet tydligare, fortsätter Lisbeth Larsson, kommunikationschef Världsnaturfonden WWF.

Fakta: Earth Hour Challenge *Tävlingen pågår mellan 16/3-30/3. 

· Tävlingen är kostnadsfri och pågår mellan den 16 och Earth Hour den 30 mars kl 20:30

· Deedster kan du ladda ned i App Store eller Google Play butiken från och med 1 mars 2019. Du kan då göra ditt koldioxidavtryck och värma upp innan tävlingen startar.

· Du kan tävla i olika kategorier:

1. Organisation/företag

2. Privatperson/kommuninvånare


Fakta: Earth Hour

· Sedan starten 2007 i Australien har WWF Earth Hour blivit en stark global rörelse mot klimatförändringarna. År 2017 deltog miljoner människor i 7000 städer i 187 olika länder på sju kontinenter

· Earth Hour är ingen energisparkampanj, och släckningen den 30 mars är en symbolhandling för att visa att man är engagerad.

· Nästan halva befolkningen släckte under Earth Hour-timmen 2018 eller uppgav (enligt Sifo) att de blev inspirerade att införa nya klimatsmarta vanor i samband med Earth Hour.

· Enligt WWFs Living Planet Report (2018) så lever mänskligheten som om vi hade 1,6 jordklot till vårt förfogande och svenskarna som om vi hade nästan 4 jordklot.

Share this Post